Hipersensitivitate

Hipersensitivitate

Cavitatea bucala nu este imuna procesului de imbatranire. In timp gingiile incep sa se retraga, expunand radacina dintelui acolo unde smaltul protector este in special vulnerabil. Dintele poate suferi de asemenea, de pierderea mineralelor, acest fapt contribuind la eroziunea smaltului. Fara aceasta protectie data de gingie si smalt, baza radacinii dintelui devine susceptibila la stimuli externi, permitand stimulilor: fierbinte, rece, dulce, acru, amar, sa fie transmisi inapoi in nervul dintelui prin gaurile microscopice (tuburile dentinale). Aceasta stimulare declanseaza durere sau disconfort la pacienti. De altfel si cariile dentare se pot dezvolta in jurul acestei zone expuse.
Aprox. 1/3 din populatia lumii sufera de dinti sensibili.
Abordarea hipersensibilitatii:
-In primul rand :
Preventia incepe acasa prin mentinerea igienei orale si folosirea produselor create special pentru pacientii care sufera de dinti sensibili (Paste de dinti care contin Nitrat de potasiu/Citrat/ape de gura si periute de dinti ultrasoft pentru gingii; prin periajul dintilor si folosirea apei de gura.
-In al doilea rand :
Atunci cand preventia acasa nu este indeajuns, dentistul poate aplica un strat de lac sau imbracare pe dinte astupand canalele dentinale pentru a reduce imediat durerea sau sensibilitatea, asigurand protectie asupra stimulilor exteriori.