Xerostomie (Gura uscata)

Xerostomie (Gura uscata)

Xerostomia, termenul medical pentru "gura uscata", afecteaza aproximativ 25% din populatie. Gura uscata rezulta in urma fluxului de saliva inadecvat, care poate chiar inceta, in cazuri extreme.
Simptomul de gura uscata poate fi declansat de:
- cauze temporare: medicamente, stres, depresie, fluctuatii hormonale
- cauze pe termen lung: imbatranire, cancere si tratamentele pentru cancer, operatii la cap si la gat, radioterapia, boli ale glandelor salivare, boli cronice (diabet, Parkinson, sindromul Sjogren's)
Pe langa manifestarea fizica ( senzatia continua se sete, pierderea simtului gustativ, senzatii de arsura, buze crapate, dificultati in vorbire, dificultatea de a manca, de a mesteca, de a inghiti), suferinzii de gura uscata nu sunt constienti de efectele daunatoare asupra sanatatii orale: halitoza, afectiuni ale tesuturilor ( gingii care sangereaza, furnicaturi pe limba, afte), risc ridicat de aparitie a cariilor, deteriorarea smaltului, infectitii ale cavitatii bucale (candidoze), boli periodontale.
Simptomul de gura uscata nu este doar un disconfort, poate avea un puternic impact emotional si poate deveni o grija constanta.